Články označené značkou : potravinový odpad 28.02.2023 Bioplynka v Budči funguje najmä na kuchynskom odpade. Po zrušení výnimiek sa vozí viac z domácností Bioplynová stanica by dokázala prijať 30-tisíc ton bioodpadu ročne. Reálne spracuje polovicu, aj kvôli legislatíve. 06.02.2023 Náhrady uhlíka, hnojivá či biopalivo. To všetko môže byť z odpadu, ktorý vzniká v potravinárstve Vedci skúmali možnosti opätovného využitia odpadu zo spracovania potravín. Dá sa premeniť na množstvo užitočných produktov. 31.01.2023 Plytvaním potravinami vyhodí priemerná domácnosť aj 500 eur ročne, tvrdí odborníčka O transformácii poľnohospodárstva a udržateľných potravinových systémoch diskutovali experti na konferencii v Bratislave. 15.12.2022 Ako šetriť potravinami nielen na Vianoce? Prinášame praktické rady Ceny potravín stúpajú do astronomických výšok, no napriek tomu ich vo veľkom nachádzame v nádobách na zmesový komunálny odpad. 30.11.2022 Skúmajú ako kuchynský odpad zbaviť zápachu Spotrebitelia považujú za najväčšiu bariéru zberu potravinového odpadu nedostatok kontajnerov, zápach, prítomnosť hlodavcov a hmyzu, vyplýva z prieskumu. 23.08.2022 Biologicky odbúrateľná vrstva chráni potraviny. Predchádza vzniku odpadu a nahrádza plasty Výskumníci po celom svete sa intenzívne venujú vývoju rozložiteľných ochranných filmov, ktoré sa nanesú na ovocie či zeleninu a predlžujú ich životnosť. 26.05.2022 Názor. Päť funkcií obalov, na ktoré sa zabúda pri debate o bezobalovom živote Obaly nie sú len to, v čom prinášame ako spotrebitelia zakúpený tovar domov, píše Roman Šterbák zo Slovenského združenia pre značkové výrobky. 16.05.2022 Kompost z kuchynského odpadu je nekvalitný, farmári ho nechcú, konštatuje ministerstvo Slovenskí farmári ročne použijú desaťtisíce ton kompostu. Väčšinu tvorí priemyselný kompost alebo maštaľný hnoj. Odporúčame 05.05.2022 Niektoré bioodpady sa hodia pre bioplynové stanice viac, iné menej. Rozhoduje viacero faktorov (píše Marek Hrabčák) Konverzia existujúcich bioplyniek na Slovensku pre výrobu biometánu bude teda logickým technologickým upgradom, ktorý navýši ich technologickú, ekonomickú aj environmentálnu hodnotu. 08.03.2022 Plastové obaly môžu zvyšovať množstvo potravinového odpadu, vyplýva z novej štúdie Výskum britskej neziskovej organizácie naznačuje, že predaj určitých druhov ovocia a zeleniny v plastových obaloch môže napriek častému presvedčeniu v konečnom dôsledku viesť k väčšiemu plytvaniu. ← staršie články