Články označené značkou : potraviny 21.03.2025 Zapojili verejnosť. Komunitné kompostovanie prispelo k poklesu potravinového odpadu z domácností Odborníci kladú dôraz na vzdelávanie spotrebiteľov v otázkach plytvania potravinami a kompostovania. 31.01.2025 Polovica potravín sa do plastov balí zbytočne. Obchodníci sa boja alternatív kvôli cenám aj reakciám Veľký podiel potravín by sa v skutočnosti zaobišiel bez plastových obalov. Najviac plastov našli v britských nákupných košíkoch. 09.12.2024 Nevieme vyhodnotiť, či plníme ciele, priznáva ministerstvo. Chýbajú dáta o bioodpade Údaje envirorezortu ukazujú, že väčšina obcí podporuje domáce kompostovanie. Ak to samosprávy vedia preukázať, triedený zber kuchynského odpadu platiť nemusia. 03.10.2024 Plodiny pestujú v substráte z recyklovaného skla. Novinka má ekologizovať poľnohospodárstvo Riešenie má odkloniť sklo od skládok, ušetriť piesok ako primárnu surovinu a predchádzať erózii pôdy. 22.08.2024 Kompost aj hnoj znižujú množstvo baktérií odolných voči antibiotikám v pôde, naznačuje štúdia Vedci zistili, že hnojenie zdrojmi organického odpadu živočíšneho pôvodu môže mať na pôdu prekvapivé pozitívne účinky. 11.07.2024 Plast nahradí celulóza. Supermarkety plošne otestujú nové obaly Niekoľko krajín Európskej únie už čoskoro spustí schému, ktorej cieľom je nahradiť plastové potravinové obaly udržateľnejšou alternatívou vyrobenou z celulózy. 21.06.2024 Až polovicu vyhodených potravín by sme mohli ušetriť. Ponúkajú sa dve riešenia Zabezpečenie kontinuálneho chladenia by mohlo ročne zachrániť 620 miliónov ton potravín a znížiť emisie z potravinového odpadu o viac ako 40 %. Podobné výsledky sa však dajú docieliť aj skrátením dodávateľských reťazcov. 29.11.2023 Obmedzenie plytvania potravinami môže Európe ušetriť obrovské množstvo emisií, vody aj pôdy Najväčší potenciál znížiť environmentálnu stopu plytvania potravinami má niekoľko štátov západnej Európy. 22.08.2023 Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby by mali byť lacnejšie. Profituje predajca aj spotrebiteľ, vyplýva z analýzy Podľa amerického vedca je najvýhodnejšou metódou predchádzania vzniku potravinového odpadu takzvaná dynamická cenotvorba. 21.07.2023 Grilovačka môže priniesť aj plytvanie potravinami. Tu sú tipy, ako sa vyhnúť tvorbe odpadu Pri príprave jedla si treba dať pozor aj na zdravotné riziká. Horúce počasie ich zvyšuje. ← staršie články